ALUMÍNIUM HEGESZTÉSI HIBAKERESÉS

Alumínium hegesztési hibák / eltérések lehetséges okai

Eltérés / hiba

Eltérés oka

Javító intézkedés

Porozitás Szennyezett hegesztőanyag. Nedvesség a hegesztőanyag felületén. Tiszta / tisztított hegesztőanyag alkalmazása, a hegesztőanyag és a hegesztendő alapanyag páralecsapódását elkerülni.
Szennyezett az élelőkészítés illetve annak környéke. Nedvesség az élelőkészítésben. Az élelőkészítés tisztítása illetve szárítása például előmelegítéssel.
Kedvezőtlen hegesztési pozíció / helyzet. Ha lehetséges PA / PB / PF pozícióban való hegesztés abban az esetben, ha a védőgáz áramlási mennyisége, vagy fajtája nem változtatható.
A gázkiáramlás ideje rövid. Növelni a hőbevitelt illetve előmelegítés alkalmazása. Élelőkészítés módosítása.
Szennyezett védőgáz tömítetlenség következtében (hűtővízkör vagy gázellátó rendszer). A tömítetlenség megszüntetése.
Szennyezett / nedvesség-tartalmú védőgáz. Rosszul megválaszott tömlő-minőség. Védőgáz kiválasztása az EN 439-nek megfelelően. Megfelelő anyagminőségű tömlő kiválasztása, törékeny tömlők kerülése, a tömlők hosszának minimalizálása.
A védőgázkiáramlás nem lamináris: túl nagy vagy túl kis térfogatáram következtében, vagy huzat miatt. Gázkiáramlás optimalizálása, huzat kerülése.
Ívfeszültség túl nagy. Ívfeszültség optimalizálása.
Hegesztőpisztoly vezetése helytelen szögben. Helyes hegesztőpisztoly-vezetés megválasztása
Oxidzárványok Oxidok képződése az ívben vagy a hegfürdőben oxigénfelvétel miatt vagy elégtelen gázvédelem következtében. Lásd a porozitás javító intézkedéseit. Védőgázáram beállítása, huzat megszüntetése.
A varratelőkészítés vagy az előző varratsor nem elégséges tisztítása. Megfelelő tisztítási módszer alkalmazása, a tisztaság ellenőrzése.
Oxigénfelvétel az előmelegítés során. Előmelegítő láng beállítása.
Helytelen AWI pálca vezetés. Ne húzzuk ki a felhevült pálcát a gázzal védett térfogatrészből.
Repedések A varratfém kristályosodási tulajdonságai. Végkráter kifutólemezre való helyezése, krátertöltő program használata. A hőbevitel és a sorközi hőmérséklet csökkentése. Megfelelő hegesztőanyag kiválasztás a hegeszthetőségi szempontok figyelembe vételével: >>> Alumínium hegesztőanyag választó
Belső feszültségek. Olyan hegesztési sorrend választása, amely csökkenti a sajátfeszültségeket illetve az deformációkat.
Az alacsony olvadáspontú fázisok újrahevülése, aminek következtében a szemcsehatárok a hőhatásövezetben egymástól elválnak. Egy varratsor hegesztése. Belső feszültségek csökkentése. Repedésre kevésbé hajlamos hegesztőanyag használata (pl 4XXX sorozat).
Volfrámzárványok Túl nagy áramerősség, vagy az elektróda a varratfürdőbe kerül. Áramerősség csökkentése, nagyobb átmérőjű elektróda használata, pontosabb pisztolyvezetés.
Rézzárványok Védőgázas fogyó elektródás hegesztés során az áramátadó túlmelegedik. Az áramerősségnek és hegesztőganyag-minőségnek megfelelő áramátadó és pisztoly használata.
Rézfelvétel az alátétlemezből. Egyéb alátétlemez alkalmazása mint pl. CrNi acél, alumínium vagy kerámia.
HEGESZTŐANYAGRA VAN SZÜKSÉGE?

MINŐSÉGI ALUMÍNIUM HEGESZTŐANYAG VÁLASZTÉKÉRT LÁTOGASSON IDE

 

BESZÉLGESSÜNK!

 

Kérje kötelezettségmentes ajánlatunkat
bármelyik termékünkre. Munkatársaink 1 munkanapon belül
felveszik Önnel a kapcsolatot.

 

Az ingyenes WPS készítő szoftverünket is
ezen az űrlapon igényelheti.

 

HEGPONT Kft, 2360 Gyál
Kőrösi út 49.
Központi telefonszám: (06 29) 75 15 36
E-mail: info@hegpont.hu

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.